Brann- og redningsskolen etableres i Tjeldsund i Troms og Finnmark og skal etter planen ta imot sine første studenter i 2024.
Brann- og redningsskolen etableres i Tjeldsund i Troms og Finnmark og skal etter planen ta imot sine første studenter i 2024.

Ingen kvinner fikk tilbud om studieplass

20 søkere har fått tilbud om plass på nye Brann- og redningsskolen i Tjeldsund i Troms og Finnmark. Av disse er det ingen kvinner. – Veldig uheldig, sier rektoren.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Samordna opptak viser at det var 646 søkere som hadde den nye Brann- og redningsskolen som førstevalg. Av disse var 106 kvinner. Likevel var det kun mannlige søkere som ble tilbudt plass under hovedopptaket i slutten av mai.

– Det er veldig uheldig, og åpenbart noe vi må jobbe med. En del av intensjonen med den nye utdanningsordningen var at vi skal få et bedre mangfold, både når det gjelder kjønn, etnisitet og bakgrunn, sier Karl Erik Arnesen, rektor ved Brann- og redningsskolen.

På grunn av at Brann- og redningsskolen fortsatt er under etablering ved oppstart i januar 2024, er det kun 20 studieplasser ved første semester. Når skolen kommer i full drift, vil 80 nye studenter starte opp hvert semester.

Kun 4,1 prosent av utrykningsledere og brannkonstabler i Norge er kvinner, viser rapporten direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) overrakte justis- og beredskapsministeren i forrige uke. Styreleder for nettverk for kvinner i brann og redning, Lill-Marit Overvik, mener det er betimelig å sette spørsmålstegn til kriteriene for å komme inn på skolen.

– Det er overraskende, og egentlig bare trist. Jeg hadde store forhåpninger om at det skulle være kvinner på opptaket, basert på det DSB har signalisert gjennom satsingen på mangfold. Er kriteriene faktisk slik at vi kan oppnå mangfold, eller er de satt slik at vi står igjen med den gruppen vi tradisjonelt har hatt i brann og redning? sier hun.

Arnesen bekrefter at førsteopptaket skal evalueres for å se hvordan det kan gjøres annerledes. Blant annet synes rektoren at det er på høy tid at de ser på fagskoleloven. På grunn av fagskoleloven får de med ett eller flere fagbrev ekstrapoeng, og kommer dermed høyere på søkerlisten.

– Det er verdt å nevne at dersom det hadde vært normalopptak på 80 studenter nå, så ville ti prosent av de som ble tilbudt plass vært kvinner. Det hadde ikke vært så verst til å være første opptak, selv om det ikke er godt nok, sier Arnesen.

Powered by Labrador CMS