7 spørsmål om brannvern

Spesialkompetanse innen røykvarslere

Få vet mer om røykvarslere i Norge enn René Depuis. Dette kommer godt til nytte både gjennom sitt daglige arbeid, og ikke minst som medlem av to komiteer i Standard Norge.

Publisert Sist oppdatert

René Depuis

René Depuis grunnla sikkerhetsfirmaet Trygg og Sikker AS i 2002. De var først ute med trådløse seriekoblede røykvarslere i Norge. Jobber nå i branngrossistfirmaet BSP AS, som har agenturet på Cavius røykvarslere. René holder en del foredrag, deltar i ulike arbeidsgrupper og er fast medlem i to komiteer i Standard Norge.

  1. HVA ER VIKTIGST, FOREBYGGING ELLER ­BEREDSKAP? – Forebygging. Enhver brann som ikke oppstår eller der det ikke går liv tapt, er en seier for forebygging. Når kunder ringer og forteller at de kan bo i huset gjennom julen fordi de fikk tidlig varsel i de seriekoblede røykvarslerne, blir jeg litt rørt. Forebygging vil aldri kunne erstatte beredskap når brannen er et faktum, og branner vil dessverre alltid forekomme.
  2. HAR VI GODT NOK UTBYGD BRANNVERN I NORGE? – Nei, etter mer enn 20 år i bransjen blir jeg fortsatt overrasket over manglende kunnskap. Minimumskravene i Forskrift om brannforebygging er bra, men ikke kraftige nok. Bransjen er heller ikke samstemt på råd og anbefalinger, og det kan virke forvirrende på publikum. Prosjektet DSB dro i gang i 2016 med Nasjonale råd for røykvarslere og manuelt slukkeutstyr burde absolutt vært sluttført.
  3. Hva må til for at ingen skal omkomme i brann? – Nullvisjon er et fint mål, men jeg tror ikke vi kommer dit. Det virker som om hverken myndigheter eller publikum har vilje til det. Kravene i både i Byggteknisk forskrift og Forskrift om brannforebygging må i så fall skjerpes ytterligere og ikke minst følges tett opp.
  4. HVORDAN ER DET MED BRANNSIKKER­HETEN HJEMME HOS DEG? – Jeg er jo yrkesskadet, så den er over gjennomsnittet. Vi har røykvarslere i alle rom unntatt på badet. Vi har også timer på vaskemaskin, komfyrvakt, brannspjell i ventilasjon og bryter med to-polet brudd til kaffetrakter, slukkeskum, brannteppe, husbrannslange og fire håndslukkere. Og et 50 kilos pulveraggregat i boden!
  5. Når hadde du sist brannøvelse hjemme? – Det er for lenge siden, så det bør jeg ta tak i. Da jeg ble pappa, røykla vi hele huset og hentet ut en dukke i barnesengen og kom oss ut. Det tok mye lenger tid enn vi trodde. Det er skremmende hvor lite kjent man faktisk er i eget hus når man må føle seg frem for å komme ut.
  6. HVIS DU SKULLE ARBEIDET MED NOE ­ANNET, HVA SKULLE DET VÆRT? – Informasjonsarbeid. Alle ønsker å føle seg trygge i sitt eget hjem, men de trenger ofte mer kunnskap og kanskje et lite spark bak for å komme i gang. Det er jo trist at vi ser på salgstall når det brenner, det burde ikke være slik.
  7. HAR DU SELV NOEN GANG OPPLEVD EN BRANN PÅ NÆRT HOLD? – Ikke brann, men branntilløp som er skremmende nok. Min datter var forkjølet og ville prøve stor tannbørste, og da er det jo lurt å koke den etterpå ikke sant? Men ikke like lurt å sovne på sofaen. Det å våkne av røykvarslerne og se røyken i taket er ikke bra for blodtrykket. Så det ble ny kjele og det luktet smeltet plast i en uke.
Powered by Labrador CMS