Bildet er av et bord der det ligger flere smartplugger fra ulike merker. De ligger hulter til bulter.
VARSLER: Nkom har fått flere varsler om varmgang i smartplugger. Nå skal de undersøke saken nærmere.

Nkom skal undersøke brannfaren ved smartplugger

Flere nordmenn har tatt i bruk smarte løsninger for å spare penger. Det skjer ikke uten risiko, ifølge flere varsler som er meldt inn til Nkom.

Publisert Sist oppdatert

Flere personer har den siste tiden tatt kontakt med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). De er bekymret etter konkrete saker der smartplugger er blitt overopphetet. Nå har Nkom valgt å undersøke dette nærmere, forklarer sjefingeniør Oddbjørn Skogstad til Brann & Sikkerhet.

En smartplugg er en liten adapter du kan sette i stikkontakten. Det gjør at det er mulig å styre elektrisk utstyr når du kobler støpselet i pluggen. Mange av pluggene kan bli koblet til en app, slik at du kan styre den fra telefonen.

– Vi er blitt kontaktet av folk som er bekymret. Slik har det vært en stund. Folk melder fra om problemer med varmgang. En av de som har ringt meg sa at pluggen hadde skader fra varmgangen. Det var litt uklart om den var svidd eller hadde smeltet, sier Skogstad. Han sier pluggen skal bli sendt inn for å bli undersøkt.

Nkom skal også undersøke mange andre smartplugger i tiden som kommer. I testen skal det blant annet sjekkes at utstyret overholder kravene til sikkerhet når det gjelder både brann og elektrisk sikkerhet. Nkom skal også sjekke at folk får informasjon om hvordan de skal bruke pluggene på riktig og sikker måte. Det er ekstra viktig siden de mener bruken kan ha økt mye den siste tiden.

– I det siste har det vært mye snakk om å styre strømbruken. Flere har ønsket å unngå bruken når strøm koster mest. Samtidig prøver folk å spre forbruket utover døgnet, sier Skogstad. Smartplugger er en måte de kan gjøre dette på.

Bildet er av en mann i blå skjorte og med med en åpen mørkeblå jakke. Han har svært kort skjegg og hår. Han har også briller og ser mot kameraet.
UNDERSØKER: Oddbjørn Skogstad er en av de som skal undersøke smartplugger hos Nkom.

Ifølge Nkom blir pluggene også brukt på elektriske produkter som krever mye strøm, som panelovner og varmtvannsberedere. En av bekymringene er at pluggene vil kunne bli slitt i stykker av å ha så mye spenning over lengre tid.

Lading av elbiler kan også trekke mye strøm gjennom en slik plugg i lang tid. I tillegg minner Skogstad om at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har advart mot å lade bilen fra en vanlig stikkontakt. Det rådet mener han fortsatt bør gjelde, selv om det også blir ladet gjennom en smartplugg.

En av pluggene det er varslet om feil på, tålte også mindre enn det som var oppført, sier Skogstad.

– Der hadde det vært koblet til elektronikk som hadde en effekt på 1500 watt. Pluggen skulle tåle 2500 watt, så i det tilfellet var bruken langt under det som står som maksimal effekt. Det er veldig bekymringsfullt om noen plugger ikke tåler effekten som står oppgitt, sier han.

Mange nordmenn er kjent med rådene for å lade elektronikk, også kalt ladevettreglene. Nkom har egne råd til bruk av smartplugger, som er laget sammen med DSB. Du kan lese disse lenger ned. Skogstad er klar når han blir bedt om å vurdere risikoen som oppstår når de to tingene blir gjort på feil måte.

– Det å lade telefonen uten tilsyn er noe jeg vil fraråde. Samtidig ville jeg nok personlig vært mer bekymret for å bruke smartpluggene for store laster, sier han.

Råd til deg som forbruker

Dette er rådene fra DSB og Nkom for å unngå brannfare ved smart strømstyring.

  • Kjøp kun produkter som er CE-merket. CE-merking betyr at produktene er beregnet for salg på det europeiske markedet og at det skal være testet etter relevante europeiske standarder.
  • Gjør deg kjent med utstyret du bruker. Hvor mange watt er produktet merket med at det tåler? Alle slike produkter er merket med makseffekt. Pass på at du aldri overstiger denne.
  • Vit at utstyret du har er ikke nødvendigvis dimensjonert for høyt/maksimalt strømtrekk over tid.
  • Vær forsiktig med å bruke smartplugger til produkter som varmeovner, varmtvannsberedere og elbilladere. Det finnes egne løsninger som er tilpasset slikt utstyr.
  • Sjekk jevnlig om det har vært varmgang i plugg og stikkontakt. Dette kan gjøres ved å se om det er misfarging i materialet rundt pinnene på pluggen eller rundt tilkoblingene i stikkontakten.
Powered by Labrador CMS