Kompaktlastere er svært nyttige i blant annet gårdsdrift, og felleskjøpet har solgt mer enn 6000 slike maskiner fra Avant.

Tilbyr gratis sikkerhetssjekk

Siden 2017 er det registrert 37 branntilløp som antakeligvis kan knyttes til kompaktlastere fra den finske produsenten Avant. Nå inviterer Felleskjøpet eiere av slike maskiner til å komme på gratis sikkerhetssjekk.

Publisert

Sikkerhetssjekken er først og fremst rettet mot Avant kompaktlastere produsert før uke 47 i 2017, og omfatter blant annet kontroll av ledningsnettet.

Etter flere meldinger om branntilløp i kompaktlastere gikk Finans Norge i dybden for å kartlegge skadesakene.

– Vi innhentet data fra alle forsikringsselskapene, og konkluderte med at antallet henvendelser var såpass stort at vi kontaktet Felleskjøpet, opplyser avdelingsdirektør Hildegunn Bjerke i Finans Norge.

Felleskjøpet har solgt mer enn 5000 konpakt­lastere fra Avant siden de kom på markedet.

– Felleskjøpet tok henvendelsen fra oss svært seriøst, og gikk umiddelbart i direkte dialog med produsenten. De lanserte også tilbudet om gratis sikkerhetssjekk, sier Bjerke.

Tilbudet er en relansering av tilsvarende tilbud for seks år siden.

Høy prioritet

Nøyaktig hvor mange branner som har startet i kompaktlastere fra Avant er umulig å fastslå.

– I tilfeller med branntilløp blir årsaken ofte ikke etterforsket, og ved branner av større omfang er gjerne kompaktlasteren såpass utbrent at årsaken ikke er mulig å fastslå. Vi stiller oss svært positive til at Felleskjøpet anbefaler å gjennomføre en sikkerhetssjekk, sier hun.

Felleskjøpet understreker at det er snakk om sjeldne tilfeller av branntilløp i kompaktlastere sett opp mot det totale antallet maskiner som er levert til Norge.

– Men ett branntilløp er alltid ett for mye. Maskinsikkerhet har høy prioritet hos oss. Derfor vil vi samarbeide med Felleskjøpet for å styrke brann­sikkerheten, sier CEO Jani Käkela i Avant Tecno OY i en pressemelding fra Felleskjøpet.

Populær og praktisk

I oktober 2022 begynte det å brenne i et fjøs i Byrkjelo i Gloppen kommune. Basert på avhør konkluderte politiet med at brannen startet i en Avant kompaktlaster. Mer enn 100 kyr, okser og kalver mistet livet i brannen.

– Det er trist at det ikke var mulig å begrense brannen, slik at så mange dyreliv gikk tapt. Derfor er det så viktig at de som eier kompaktlastere sørger for godt vedlikehold og gjennomfører sikkerhetssjekk – konsekvensene kan bli store hvis man lar være. Når vi vet at Avant kompaktlastere kan være en mulig årsak til brann, må man ta sikkerhetssjekken på alvor, understreker Hildegunn Bjerke.

Kompaktlastere er ifølge Felleskjøpet populære, svært praktiske og har stor nytteverdi i gårdsdrift.

– Vi ønsker et enda sterkere fokus på brannsikkerhet i landbruket. En sikkerhetssjekk av eldre kompaktlastere er noe vi anbefaler sterkt å få utført. Dette i tillegg til jevnlig vedlikehold og service­avtale. Ta kontakt med din lokale Felleskjøpet-avdeling for mer informasjon, oppfordrer teknisk sjef Helge Malum i Felleskjøpet Agri i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS