Illustrasjon som viser hvordan slokkeøvelser med VR-utstyr kan foregå. – Deltakerne har hodet i VR, men hendene i virkeligheten, forklarer daglig leder Arve Aasmundseth i Real Training AS.

Virtuelle flammer

Virtuelle brannslokkeøvelser får fotfeste som et alternativ til tradisjonelle øvelser med ekte ild og røyk, men ikke alle er enig i at slikt utstyr gir en realistisk opplevelse.

Publisert Sist oppdatert

Mens tradisjonelle slokkeøvelser gjerne foregår i et kar utendørs, kan VR-slokkeøvelser gjennomføres hvor som helst uten utslipp av brennbart materiale, slokkemidler eller røyk.

– Vi er opptatt av at brukerne skal lære de nødvendige ferdighetene for å kunne slokke et branntilløp. Gjennom VR-brillene ser brukeren brannen utvikle seg i et reelt miljø, og effekten innsatsen har på brannen. De har hodet i VR, men hendene i virkeligheten, forteller daglig leder Arve Aasmundseth i Real Training AS, som står bak det norskutviklede VR-slokkeutstyret.

Helseinstitusjoner, hoteller og en rekke andre bedrifter har gjennomført slokkeøvelser med VR-utstyr. Real Traning har også et spesialutviklet scenario for varme arbeider, som viser sveise­arbeider ved et transportbånd. I Sverige er virtuelle slokkeøvelser godkjent i sertifikatordningen for varme arbeider, men ikke i Norge.

– Sikkerhetsforskriften er et nordisk samarbeid, noe som betyr at en svensk person med sertifikat fra hjemlandet kan utføre varme arbeider i Norge. Vi har utviklet en løsning som vi mener er pedagogisk godt begrunnet, sier han.

Godt alternativ

I forbindelse med kommende revisjon av sikkerhetsforskriften vil det bli gjort en vurdering om VR-slokking kan tillates i opplæringen, forteller avdelingsdirektør bygning i Finans Norge, Hildegunn Bjerke.

– Dette er en spennende teknologi som sammen med god veiledning kan føre til at man oppnår ønsket læring. Om det skal aksepteres vil det bli stilt en rekke krav, understreker hun.

Securitas er blant virksomhetene som har tatt i bruk VR-slokkeutstyr i utdanningen ved sin vekterskole. Skolesjef Jon Norheim opplever det som et godt alternativ til tradisjonelle slokkeøvelser.

– Læringseffekten spesielt merker vi er langt bedre. Dette har med å gjøre at elevene kan trene med det slokkemiddelet de vanligvis har tilgjengelig. De kan også trene på branner med ulik vanskelighetsgrad. I tillegg har vi flere scenarier tilgjengelig slik at elevene kan trene i et miljø de er kjent med. Det er også viktig for Securitas at denne måten å trene på er særdeles miljøvennlig i forhold til tradisjonelle øvelser, sier han.

Jeg er overbevist om at opplæringen blir mye bedre når man bruker åpne flammer.

Thomas Grimsgaard

VR-slokkeutstyret gir elevene mulighet til å trene på slokkingen flere ganger.

– De opplever også hvordan en brann utvikler seg, for eksempel når det gjelder røykutvikling. På den måten får de et bilde av hvor fort en brann utvikler seg. Vi får også satt fokus på egensikkerhet med tanke på hvilke branntilløp du kan forsøke å slokke og hvilke som har kommet for langt, og hvor det er viktig å komme seg ut fra området, påpeker Norheim.

Med ild og røyk

Branninspektøren AS holder blant annet kurs i varme arbeider, samt andre typer brannslokkingskurs for bedrifter, stat og kommune. Daglig leder Thomas Grimsgaard er skeptisk til VR-slokkeutstyr.

– Vi har selv brukt det i kurs, blant annet for offshorearbeidere, men jeg er overbevist om at opplæringen blir mye bedre når man bruker åpne flammer. Tilbakemeldingen fra våre kursdeltakere var at VR-utstyret føles som et tv-spill. De kjenner ikke varmen fra flammene eller lukten av røyk, og får ikke samme adrenalinrush som når de slokker en virkelig brann, sier han.

Grimsgaard anerkjenner at VR-slokkeutstyr har noen fordeler.

– Det er først og fremst kostnadsbesparende, og mer miljøvennlig fordi det ikke medfører noen utslipp. Likevel mener jeg kursdeltakerne ikke får den samme reelle erfaringen og den ønskede kunnskapsoppnåelsen ved å slokke brann med VR-utstyr sammenlignet med en tradisjonell øvelse, sier han.

Powered by Labrador CMS