Bildet er av en gammel vannkanne av metall. Det helles vann ut fra kannen over planter som vokser på bakken. Illustrasjonsfoto: Karolina Grabowska / Pexels.com
SPARE: Folk i Oslo må vanne med kanne i tiden framover. Slik håper kommunen at det kan spares vann.

Oslo skal spare vann for å sikre beredskapen

Folk i Oslo må bruke mindre vann på hagestell. Dette skal blant annet sikre at kommunen har nok slokkevann.

Publisert Sist oppdatert

Varmt vær og lite nedbør gjør at folk i Oslo har brukt mer vann de siste dagene. Et av vannbehandlingsanleggene i kommunen er også stengt fordi det må gjøres vedlikehold. Til sammen setter dette press på tilgangen til vann i Oslo kommune.

Nå tar kommunen grep for å være sikre på at det er nok vann til beredskapen. Folk som ønsker å vanne i hagen må bruke kanne framfor slange eller spreder, meldte kommunen i en pressemelding mandag.

Noe av årsaken er den store faren for skogbrann på Østlandet, men det er ikke Oslo brann og redningsetat (OBRE) som har bedt om de nye reglene. Det sier Jean-Yves Manum Gallardo til Brann & Sikkerhet. Han er kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten i kommunen.

– Det er Vann- og avløpsetaten som besluttet å innføre restriksjoner, sier Gallardo.

Må ha nok kapasitet

Kommunen beskriver at de nye reglene er nødvendige. Det ene hensynet er å sikre at de har kapasitet til å skaffe det vannet brannvesenet måtte ha behov for ved hendelser. Kommunen er også sårbar hvis det skulle skje en større vannlekkasje. 

Gallardo svarer klart på spørsmålet om hvilke råd og innspill de har fått fra OBRE i forkant av avgjørelsen. 

– Vi har ikke fått råd og innspill fra OBRE, men besluttet å innføre restriksjoner for å sikre at vi har vann til de viktigste tingene i våre liv, og til liv- og helsereddende tiltak som brannslukking. I alle våre beslutninger vurderer vi behovene til kommunen og innbyggerne og det som bør prioriteres, sier han.

Jobber på spreng

De nye reglene skal gjelde «inntil videre», men det er vanskelig å si hvor lenge det faktisk er. Nøkkelen er å få Skullerud vannbehandlingsanlegg tilbake i normal drift. Dette vil skje i løpet av sommeren, anslår Gallardo.

– Er det da snakk om uker eller måneder før det er ventet å være i normal drift igjen? Eller kan situasjonen ventes å vare gjennom store deler av sommeren?

– Vi jobber på spreng med å få Skullerud vannbehandlingsanlegg i drift igjen snarest mulig. Forhåpentlig i løpet av de neste ukene, sier Gallardo.

Andre året på rad

Også i fjor var det utfordringer med vannforsyningen i Oslo, med for lite vann i magasinene. 

– I fjor viste Oslos befolkning en fantastisk innsats i å spare på vannet. Vi har tro på at de gjør en innsats nå også, sier Frode Hult.  Han er assisterende avdelingsdirektør i Vann- og avløpsetaten.

Powered by Labrador CMS