Bildet er et nærbilde av et brennende bål.
FORBUD: 8. juni klokka 15.00 blir det forbud mot åpen ild i brannregion Øst.

Strammer inn på reglene som følge av skogbrannfaren

Den siste tiden har det vært stor fare for skogbranner på Østlandet. Nå blir det forbud mot all bruk av åpen ild nær brennbar vegetasjon i mange kommuner.

Publisert Sist oppdatert

Det blir lokalt forbud mot åpen ild i brannregion Øst fra torsdag klokka 15, melder NRK.  

– Det blir forbud med ild og bål, men fremdeles tillatt med grilling der det åpenbart ikke kan medføre brann, sier Rigman Pents til kanalen. Han er brannsjef i Indre Østfold brann og redning.

En lang periode med varme og lite nedbør har ført til stor skogbrannfare på mye av Østlandet. Det er også årsaken til at brannsjefene i region Øst vil ha et lokalt forbud.

Forbudet skal i første omgang vare til og med 29. juni, skriver Øst 110-sentral på Facebook. De skriver også at folk som har fått tillatelser som bryter med forbudet, kan anse tillatelsen som inndratt.

Ifølge Pents vil det også kunne være tilpasninger til forbudet i de ulike kommunene i brannregion øst. Den dekker kommuner i gamle Østfold fylke, Follo og Romerike.

Det blir ikke samme forbud i Oslo som i brannregion Øst, sier brannsjef Jon Myroldhaug i Oslo brann- og redningsetat til VG.

– Etter lange perioder uten betydelig nedbør er det knusktørt i bakken. Nå er det svært viktig at man respekterer det generelle bålforbudet, følger med på skogbrannvarselet og gjør seg kjent med lokale bestemmelser, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Her kan du se hvor stor skogbrannfare det er der du bor!

Følgende er forbudt fra og med torsdag klokka 15.00: 

  • Det er ikke lov å tenne bål og grille i nærheten av skog og annen utmark
  • Det er ikke lov å tenne bål og grille i strandsonen 
  • Det er ikke lov å tenne opp bål eller grille på de tilrettelagte bål- og grillplassene 
  • Det er ikke lov å brenne hageavfall, selv på egen tomt. Dette kan leveres inn på avfallsmottak
  • Med bål forståes små kaffebål, bålpanner, stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff. Med grill forståes engangsgriller, kullgriller og gassgriller, skriver Øst 110-sentralen.

Powered by Labrador CMS