Verisure Portal sikrer full kontroll på hele alarmsystemet. Portalen har både berøringsskjerm, lyd, og SOS-funksjon.

Alltid på vakt

De fleste som omkommer i brann i Norge, dør i hjemmene sine. Smarthusteknologi kan bidra til å øke brannsikkerheten, men hvis utstyret ikke er montert korrekt og driftes ordentlig kan det skape falsk trygghet.

Publisert Sist oppdatert

Det blir stadig lansert nye smarthus­produkter som skal bidra til økt sikkerhet i boliger. Mange blir solgt med en forsikring om at de er enkle å montere selv.

– Over tid skal dette utstyret driftes, og det er da det ofte går galt. Hvis du tror at du har sikkerhetsutstyr hjemme, men det ikke virker, er det mye farligere enn å vite at du ikke har slikt utstyr, fastslår fagsjef bygning (FG) Arve Haug i Finans Norge Forsikringsdrift, som er en medlemsorganisasjon for forsikringsselskapene i Norge. FG Skadeteknikk er en del av Finans Norge Forsikringsdrift, og har som formål å utarbeide regler og godkjenne sikringsutstyr og foretak for å redusere risikoen for brann- og innbruddsskader. FG står for Forsikringsgodkjent, og et produkt med en slik merkelapp tilfredsstiller kvalitets- og sikkerhetskravene til forsikringsselskapene i Norge.

– Det kan virke enkelt å montere en røykvarsler, men hva vet du egentlig om minimumskravene i Byggteknisk forskrift? For hus bygget etter 2010 er det helt egne regler for røykvarslere, og også i eldre bygg finnes det krav til hvordan disse skal monteres. Hvis du skal installere en ny stikkontakt kontakter du en elektriker, og vi anbefaler å også bruke et FG­-godkjent foretak med fagfolk for å montere sikkerhetsutstyr i hjemmet. De er profesjonelle i sikkerhetsfaget og vet hvilken type utstyr du trenger og hvor det skal plasseres, sier han.

Tetter sikkerhetshull

En stor del av moderne smarthusteknologi går på batteri og har trådløs tilkobling.

– Batterier vil alltid gå tomme for strøm og må byttes, sier Haug.

Moderne sikkerhetsutstyr vil ha behov for softwareoppdateringer.

– Det gjøres av samme årsak som mobiltelefonene våre jevnlig oppdateres, blant annet for å tette sikkerhetshull, sier han.

I dag er det ikke krav om røykvarslere i hvert rom.

– Likevel vet vi at for eksempel barnerom brukes på en helt annen måte i dag enn tidligere. De er ofte fulle av datautstyr, mobilladere og spillkonsoller hvor det kan oppstå ulmebranner. Derfor anbefaler vi sikring av alle rom, sier han.

Han understreker at selv om røykvarslere og brann­alarmanlegg i seg selv ikke kan slokke en brann, så bidrar et profesjonelt installert sikkerhetssystem til tidlig deteksjon.

– For forsikringsselskapene er dette viktig i et skadeforebyggende øyemed, men for beboerne handler det om å redde liv. Man må sørge for at røykvarsleren er et kvalitetsprodukt, og at den monteres korrekt, forteller han.

Rimelige røykvarslere bruker som regel mer strøm enn mer avanserte varianter, slik at batteriene må skiftes oftere. De feilvarsler også oftere.

– Til slutt blir man så irritert på pipingen at man river ut batteriene, og så er man uten fungerende utstyr hjemme. Med sikkerhetsutstyr fra et FG-godkjent vaktselskap kan beboerne være trygge på at deres sikkerhetssystemer driftes på en forskriftsmessig måte. De har et apparat som aldri sover, sier han.

Redder liv

Verisure er Norges ledende sikkerhetsselskap med 240.000 kunder i Norge. Deres boligalarmer er tilkoblet en døgnbemannet alarmstasjon. Røykvarslerne er optiske og seriekoblede, og varsler effektivt med både sirene og stemme.

– Hver uke har vi tilfeller der vi bidrar til å forhindre at branner tar liv og at store verdier går tapt. Hvis brannalarmen går, benytter alarmstasjonen kameraer og direkte-linje inn i boligen eller telefon for å avklare om det brenner og hvem som er hjemme – og de tilkaller vekter og varsler nødetatene ved behov, forklarer Tom Erik Røsvoll, som er leder for Verisures alarmstasjon.

Verisures smarthusløsninger er utviklet spesielt med tanke på utvidet sikkerhet i boligen.

– Alarmsystem, belysning, dørlås og kameraer, samt varmeovner, kjøkkenutstyr, TV og stereo via smartkontakter, kan styres manuelt via mobil­telefonen, men også stilles inn til å utføre oppgaver etter egendefinerte tidsplaner. Seriekoblede røykvarslere og kameraer som sender bilder eller video til alarmstasjonen ved utløst alarm, er viktig teknologi som redder liv. Det å kunne sjekke via mobiltelefonen om elektriske apparater som kaffetrakter, belysning og varmekilder er av eller på, vet vi er en populær funksjon som også øker brannsikkerheten, sier han.

Kombinasjonen av å ta brannsikkerhet i hjemmet på alvor og å ha et døgnovervåket alarmsystem, er det optimale.

– Med boligalarm fra Verisure er alarmsystemet installert av en profesjonell aktør, det er døgn­overvåket av en alarmstasjon og inkluderer både vekterutrykning og varsling av nødetater. Vår alarmstasjon håndterer mer enn én million alarmhendelser årlig, og blant de reelle hendelsene er brann og branntilløp hovedårsaken til at alarmen går hos våre boligkunder, opplyser Røsvoll.

Powered by Labrador CMS