Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap registrerte 33 skogbranner i mars.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap registrerte 33 skogbranner i mars.

Unormalt mange skogbranner i mars

Lite nedbør over tid og tørken dette medfører gir store utslag når det gjelder skogbranner. I det helt spesielle skogbrannåret 2018, ble det registrert 502 skogbranner i juli, mot normalt cirka 50. Mars i år var det også unormalt mange skogbranner

Publisert Sist oppdatert

Skogbrannvett­reglene

  • Gjør deg kjent med skogbrannvarselet og lokale forbud før du gjør opp ild.
  • Gjør trygge bålvalg, unngå brannfarlig terreng og ta hensyn til vindforhold.
  • Vær forsiktig når du gjør opp ild i naturen, selv på korte turer.
  • La aldri bålet være alene.
  • Husk at et bål kan gi gnister, glør og ulmende røtter under bakken, selv når du tror ilden er slokket.
  • Varsle i tide. Vit alltid hvor du er, og ring nødnummer 110 ved ild ute av kontroll.
  • Det er ingen skam å droppe grillpølsa; spis maten kald om nødvendig.

De siste ukene er det meldt om skogbranner over hele Sør-Norge. Skogbrannfare­indeksen viser at det er fare for skogbrann i store områder, og skogbrannhelikopter er satt i beredskap flere steder.

Vi ser også at det er registrert et unormalt høyt antall skogbranner i mars måned i år. Snittet for de fem foregående årene for mars måned er ni skogbranner. I år registrerte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap hele 33 skogbranner. Kombinasjonen av tørr og vissen vegetasjon samt svært lite nedbør er årsaken til dette store utslaget.

Håkon Mjelstad er statsmeteorolog i Meteorologisk institutt og forklarer de mange skogbrannene i mars måned med en nedbørfattig vinter. Dette resulterer i lite snø, noe som igjen fører til at vegetasjonen tørker opp mange steder.

– Sesongprognoser viser at det blir litt varmere sommer enn vanlig. I praksis betyr dette også en noe forhøyet risiko for skogbranner i Norge. SentralEuropa ser ut til å bli vesentlig varmere enn vanlig og noe som innebærer en betydelig økt risiko for skogbranner, sier Mjelstad.

– Klimaendringene går raskere enn hva vi først antok. Vi kommer derfor trolig innen relativt få år til å se lignende forhold som vi hadde i 2018. Da førte svært lite nedbør kombinert med høye temperaturer til rekordmange skogbranner i Norge, sier Statsmeteorologen.

Powered by Labrador CMS