Ambassadør for Batterijakten, Chrisander Karlsen som selv går i 4A på Gamlegrendåsen skole, har vært med å samle inn brukte batterier.

Samlet inn 128 676 kilo batterier

Over 800 fjerdeklasser var med på Batterijakten 2024. De samlet inn over 128 tonn brukte batterier til trygg gjenvinning.

Publisert Sist oppdatert

Batterijakten er en skolekonkurranse i regi av barnas miljøorganisasjon Miljøagentene, som alle 4. klasser i Norge kan være med på. Batterijakten ble startet i 2013, og er blitt svært populær blant elevene. Konkurransen går ut på å samle inn brukte husholdningsbatterier, samtidig som elevene lærer om gjenvinning, ressursbruk og hvordan vi kan ta bedre vare på planeten vår - alt gjennom Batterijaktens undervisningsopplegg.

Nesten rekord

- Årets jakt har gått veldig bra. Det ble samlet inn over 128 tonn batterier. Det er ikke rekord, men bare en gang er det samlet inn mer, sier Ingvild Swane til Brann & Sikkerhet. Hun er ansvarlig for Batterijakten hos Miljøagentene.

Årets deltagelse var høy. Hver elev samlet i gjennomsnitt inn 7,7 kilogram batterier.  For referanse: Et typisk AA-batteri veier ofte mellom 20 og 25 gram.

- Det er det høyeste snittet vi har hatt, så det viser et jevnt over bra engasjement, legger Swane til.

I snitt samlet hver elev som var med på årets Batterijakten inn 7,7 kilo batterier. Det er ny rekord.

Kan starte branner

I tillegg til miljøaspektet, er brannfare et viktig poeng når det gjelder gjenvinning av batterier. Batterier kan nemlig ha restenergi i seg. Det utgjør en brannrisiko, dersom de håndteres feil. Derfor må polene på batteriene teipes, batteriene må lagres på en trygg måte, for så å bli levert til en gjenvinningsstasjon. Det er også blitt bedre de siste årene, forklarer Swane.

- Da vi startet med batterijakten var det få batterier som ble levert til gjenvinning. Så vi så at dette var en konkret og håndfast måte barn kunne være med å løse en miljøutfordring på, sier hun.

De siste årene er det vært flere tilfeller av branner i avfallsanlegg som har startet i forbindelse med batterier. I mange av tilfellene har brannen startet ved at et batteri havner i en avfallskvern på et avfallsanlegg, og det er noe brennbart i nærheten. Innsamling av batterier, og riktig håndtering av disse, vil dermed bidra til brannsikkerhet.

Les mer: Sporer batterier i avfall

15.000 kroner i premie

5. april ble tre hovedvinnere av årets jakt kåret, som alle mottar 15.000 kroner til klassekassa.

Årets vinnere ble:

· 4A, Skåredalen skole, Rogaland

· 4. trinn, Aure barneskule, Møre og Romsdal

· 4 trinn, Drangedal 10-årige skole, Telemark.

Årets vinner: 4A, Skåredalen skole
Årets vinner: 4.trinn, Drangedal 10-årige skole
Årets vinner: 4.trinn, Aure barneskule

Huskeliste batterier:

• Teip brannfarlige batterier så fort som mulig. (litium-, knappcelle- 9-voltsbatterier og alkaliske batterier)

• Hvis et batteri ikke er merket med hvilken type batteri det er, så anbefales det å teipe batteriet for å være på den sikre siden.

• Oppbevar de brukte batteriene i gamle syltetøyglass eller lignende beholdere som ikke kan smelte eller ta fyr.

• Unngå å oppbevare store mengder batterier over lengre tid. Lever batteriene før det hoper seg opp.

• Noen batterier, (spesielt gamle batterier) kan lekke ut farlig innhold. Om du får batteriinnhold på huden, skal huden umiddelbart nøytraliseres med såpe. Skyll deretter huden grundig med vann.

• Om du får batteriinnhold i øynene, må du skylle grundig med rent vann, og kontakte lege med en gang.

• Om noen skulle svelge et batteri eller batteriinnhold – ta umiddelbart kontakt med lege

Kilde: Miljøagentene

Powered by Labrador CMS