Fotoreportasje

Frivillighetssentralen på Gran drar på hjemmebesøk til eldre med informasjon og praktisk hjelp til brannvern i hjemmet.

Tryggere hjemme

Frivillighetssentralens brannvernteam i Lunner og Gran besøker eldre og sårbare grupper med informasjon og praktisk hjelp til brannvern i hjemmet. – Dette er både hyggelig, viktig og lærerikt, sier Anne Synnøve Aasby Orvang (82).

Publisert Sist oppdatert

Lunner-Gran brann og redning på Hadeland fikk i 2018 midler fra Gjensidigestiftelsen til en ettårig prosjektstilling rettet mot brannforebygging i sårbare grupper. Bjørg Lomsdalen Næss fikk jobben, og har siden blitt fast ansatt som branninspektør og leder for prosjektet «Trygt hjem for alle».

– De fleste som omkommer i brann i Norge bor hjemme og tilhører risikoutsatte grupper. Frivillighets­sentralens brannvernteam er det første i sitt slag i Norge, og et samarbeid mellom Frivillig­hetssentralene i Gran og Lunner kommuner og Gran-Lunner brann og redning, forteller hun.

Sammen med Frivillighetssentralen klekket Næss ut ideer om hvordan brannsikkerheten hos eldre og andre utsatte grupper kan bedres. Da dukket ideen om Frivillighetens brannvernteam opp. Prosjektet har fått støtte fra statsforvalteren i Innlandet.

Anne Synnøve Aasby Orvang er glad for å få besøk av de frivillige Ragnhild Sagadalen og Olav Nordli. – Jeg vil gjerne få informasjon om hvilke tiltak jeg bør ha her hjemme, sier hun.

En kartlegging hos alle hjemmeboende med hjemme­tjenester viste at en fjerdedel ikke hadde godt nok brannvern hjemme.

– Stadig flere eldre bor lenger hjemme, og i vårt område bor mange grisgrendt og i eldre trehus. Vi har hatt et godt samarbeid med Frivillighetssentralen i mange år, og blant annet arrangert populære kaffe­slabberas for eldre på brannstasjonen. Derfor var det naturlig å utvide samarbeidet gjennom å etablere Frivillighetssentralens brannvernteam, sier brannsjef Sturla Bråten.

Tid til en prat

Frivillige som var interessert i å delta i prosjektet ble invitert på brannvernkurs på brannstasjonen. Der deltok de i slokkeøvelser og fikk relevant informasjon om brannvern og om kommunikasjon. Helse-og omsorgstjenesten i kommunene, Frivillighetssentralen og lokale medier informerer om tilbudet slik at de som ønsker besøk kan ta kontakt.

– De frivillige reiser ut to og to, og har med kaffe på termos og noe godt å bite i. For mange betyr det mye å få besøk av noen som har tid til å sitte ned og prate og drikke kaffe, sier hun.

Varig Hadeland Forsikring har donert pallevis med utstyr som brannslokningsapparater, røykvarslere og komfyrvakter til prosjektet.

Anne Synnøve Aasby Orvang får på plass både slokkespray, komfyrvakt og brannteppe under besøket.

– De frivillige har med seg utstyret når de kommer på besøk, og hjelper til med å montere det, forteller Næss.

Gratis utstyr

Anne Synnøve Aasby Orvang bor i en leilighet sentralt i Gran. Hun har alltid vært bevisst på brannvern, men ønsket likevel besøk av brannvernteamet.

Frivillig brannvernteam sjekker alltid røykvarslerne når de er på besøk, og skifter batteri om nødvendig. Planen er at de skal komme én gang i året.

– Jeg vil gjerne få informasjon om hvilke tiltak jeg bør ha her hjemme. Jeg er fryktelig redd for varme, og bruker for eksempel aldri levende lys, men kjøper i stedet batteridrevne kubbelys, forteller hun.

En gang for mange år siden glemte hun en kjele med havregrøt på komfyren, og kom hjem til en røyk­lagt leilighet.

– Det var en skremmende opplevelse, og etter det har jeg aldri skrudd kokeplatene på full styrke, sier hun.

En undersøkelse gjennomført av hjemme­tjenesten viste at 60 prosent av deres brukere ikke hadde komfyrvakt.

– Det er helt fantastisk at vi har utstyr vi kan dele ut gratis, og samtidig hjelpe til med å montere. Våre frivillige kan også bidra med å hente nye brann­slokkingsapparater, skifte batterier i røykvarslere og dele ut røykeforklær og brannhemmende senge­tøy til dem som røyker hjemme, forteller leder Marianne Orvang i Gran Frivillighetssentral.

Hjemmetjenesten rapporterte for eksempel om besøk hos en eldre mann hvor det var svimerker etter sneiper både her og der.

– Han var så fornøyd med røykeforkleet sitt at han har det på hele tiden, sier hun.

Engasjementet blant de frivillige er stort, og mange ønsker å bidra i prosjektet.

– De stiller opp og ønsker å delta i den viktige dugnaden om å gjøre det trygt i bygda. Flere er nyslåtte pensjonister som har lyst til å bruke tiden på noe meningsfullt, sier hun.

Marianne Orvang (t.h.) er leder av Gran Friviligshetssentral, og forteller om et stort engasjement blant de frivillige for å være med i prosjektet.

Nytt i Norge

I leiligheten til Anne Synøve Assby Orvang er det ikke montert komfyrvakt, men det ordnes raskt når de frivillige Ragnhild Sagadalen og Olav Nordli kommer på besøk.

– Vi sjekker også at rømningsveiene er frie, at brannslokkingsapparatet ikke har gått ut på dato, og skifter batterier i røykvarslerne. Etter hvert besøk skriver vi en logg hvor vi noterer hva som er gjort. Den henges opp i leiligheten slik at neste brannvernteam som kommer kan følge opp, forteller Nordli.

Planen er at brannvernteamet skal komme på årlige besøk, og oftere ved behov.

Branninspektør Bjørg Lomsdalen Næss leder prosjektet «Trygt hjem for alle» i Lunner-Gran brann og redning. Sammen med brannsjef Sturla Bråten står hun bak Frivillig brannvernteamteam, i samarbeid med frivillighetssentralene i Lunner og Gran kommuner.

– Det er hyggelig å dra rundt i bygda og prate med de eldre. De setter stor pris på at vi kommer og har tid til å sette oss ned en stund. Samtidig lærer jeg mye om brannvern selv også, sier Sagadalen.

De frivillige har også med seg en enkel brosjyre om brannvern i hjemmet som de deler ut.

– Hensikten med prosjektet er både å øke livskvaliteten til de eldre gjennom et sosialt og hyggelig besøk, samtidig som de eldre får et tryggere hjem. De frivillige gjør en enestående jobb, sier Bjørg Lomsdalen Næss.

Flere andre Frivillighetssentraler rundt omkring i Norge har vist interesse for prosjektet.

– Vi har også fortalt statsforvalteren i Innlandet om prosjektet, og de har presentert det for alle ordførerne i fylket. Dette er helt nytt i Norge, og vi håper at det vil spre seg til flere steder, sier brannsjef Sturla Bråten.

Powered by Labrador CMS