Stortinget vil ikke forby engangsgrill

Det blir ikke et forbud mot engangsgrill, det besluttet stortinget 13. juni. – Svært skuffende sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen.

Publisert Sist oppdatert

Miljøpartiet de Grønne (MDG) gikk til ordet for et forbud mot engangsgrill, men ble nedstemt i Stortinget. Kun 2 stemte for et forbud og hele 99 stemte for at engangsgrillen skal bestå. MDG mener engangsgrillen bidrar til forsøpling og peker på at den utgjør en brannfare. I 2022 gikk Brannvernforeningen hardt ut med et ønske om et totalforbud.

Skuffet

9 av 10 branner skyldes menneskelig aktivitet. Et forbud mot engangsgriller kan bidra til å få ned antallet branner i skog og mark og er et godt bærekraftig grep.

- Vi ønsker oss et forbud mot engangsgriller. Først og fremst på grunn av brannfaren, men det er også viktig å ta et ansvar for miljøpåvirkningen dette produktet har. Med et forbud ville vi bidratt til å løse et miljøproblem og bidratt til bærekraft. At Stortinget nå har stemt ned forslaget om forbud, er svært skuffende, sier Søtorp.

Forferdelig forslag

Justisminister Emilie Enger Mehl er landets øverste ansvarlige for sikkerhet og beredskap. Mehl deler ikke Brannvernforeningen- og MDGs bekymringer og kaller forslaget forferdelig i et intervju med Dagbladet.

- Det er et forferdelig forslag. Vi kan ikke beskytte oss mot absolutt alt. MDG uttrykker en mistillit til folks evne til å tenke selv, sier Mehl til Dagbladet. Og legger til – Vi er et samfunn der det er helt naturlig å dra ut og kose seg.

Problematisk

Ett av problemene med engangsgriller er ifølge Søtorp at de kan re antenne etter at de tilsynelatende er slokket. Derfor er produktet vanskelig å kvitte seg med på en sikker måte.

- Ved å innføre et forbud unngår man misforståelser og helt unødvendige branner. Vi føler oss trygge på at et forbud vil bidra til færre branner. På grunn av svakheter ved konstruksjonen skal det lite til før varmen fra en engangsgrill antenner brennbart underlag som for eksempel tørt gress og skogbunn. Vi har forståelse for at det er enkelt å benytte engangsgrillen, men vi mener produktet har utspilt sin rolle. Det finnes gode alternativer som ikke forsøpler, og som ikke er til fare. At justisministeren ikke deler vårt syn er skuffende.

- Ser vi over til Sverige så har næringslivet tatt det ansvaret som våre stortingspolitikere vegrer seg for og sluttet å selge engangsgriller. Det står respekt av den beslutningen hvor de tar samfunnsansvar ved å både forebygge branner, unødvendig forbruk og forsøpling, sier Søtorp.

Nasjonalt bålforbud gjelder også engangsgrillen

Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen. Lovverket gir unntak til denne regelen dersom det åpenbart ikke er fare for brann.

Powered by Labrador CMS