FERIE:

BRANNSIKKERHET: Det er mye å tenke på når du skal på ferie. Har du husket å tenke på brannsikkerheten, både hjemme og dit du skal reise?

Slik kan du få en tryggere ferie

Ferietid er ofte tid for å reise bort. Det gjør at det også er viktig å tenke gjennom brannsikkerhet, både for reisen og hjemmet.

Publisert

Det er tid for ferie. Da blir det også delt råd om hva du skal gjøre for å hindre innbrudd i hjemmet mens du er på ferie. Rådene for å hindre brann er det lenger mellom, selv om det kan koste deg langt mer enn det et innbrudd kan. Og hvordan kan du ha en brannsikker ferie?

Det viktigste du kan gjøre, skjer før reisen starter.

– Mange har vel reist bort og tenkt «skrudde jeg av kaffetrakteren?», sier Johan Marius Ly. Han er avdelingsdirektør for brann og redning hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Trekk ut støpslene

Bilder er av Johan Marius Ly i dress og skjorte. Bildet er fra og med skuldrene og opp. Han smiler.
REISE: Johan Marius Ly deler av sine råd for en brannsikker ferie.

– Det viktigste er å sjekke at elektronikk er skrudd av. Trekk ut støpslene, så er du sikker. Da slipper du å tvile på om du ordnet kaffetrakteren. Skru ned eller av panelovnene. Sjekk at TV og data er koblet fra, eller at det er koblet til overspenningsvern, sier han til Brann & Sikkerhet.

I tillegg er det lurt å se til uteområdet. Løse gjenstander og trampoliner kan for eksempel bli tatt av vind, så de er det lurt å sikre. I tillegg er det lurt å sjekke at takrennene virker som de skal før du reiser bort, sier Ly.

Når reisen først er i gang, er det også mye å tenke på når det gjelder brannsikkerhet. Mye av utstyret som blir brukt på ferie, er lite eller aldri i bruk ellers på året. Da er det viktig å gå over og sjekke utstyret, sier Ly. Både av hensyn til brann og ellers.

Sjekk alt

– Generelt bør du sjekke alt utstyret. Du bør sjekke redningsvesten om du skal bruke kajakk, og se at gasspatronen er i orden. Når det gjelder brann er det viktig å sjekke gassprimuser må ekstra godt. Se etter mulige sprekker og lekkasjer, forklarer Ly.

Han har også et råd om en liten løsning som kan være nyttig å ta med seg.

– Det kan være lurt å skaffe seg en reiserøykvarsler. Den er et veldig enkelt verktøy å ta med seg. De fleste overnattingssteder har røykvarslere, men det kan være store variasjoner. Det gjelder kanskje særlig i utlandet, sier han.

– Hva er den tryggeste måten å feriere på utenfor eget hjem, uten å bidra til eller bli utsatt for brannfare?

– Tenk på risiko i alt du gjør! Sjekk brannsikkerheten dit du kommer, sier Ly.

Tenk egensikkerhet

– Jeg tenker det er smart å gå en liten brannvernrunde. Sjekk alternative rømningsveier. De fleste steder i Norden og EU er det meste i orden. Om du likevel får en følelse av at noe skurrer, så bør du bytte overnattingssted, forklarer han videre. Et eksempel på dette kan være rømningsveier som er blokkerte.

Ly anbefaler folk å ta en sjekk på nettsiden sikkerhverdag.no.

– Tenk på egensikkerhet i ferien, sier han.

Ferie på veien

Selv skal Ly bruke sommeren på veien.

– Det blir en tur med bobilen, avslører han.

– Hva slags utstyr for brannsikkerhet har du selv i bilen?

– Der er det både røykvarsler, gassalarm og brannteppe. Jeg prøver å ha fokus på dette da også. I tillegg er det viktig å overholde avstandsreglene, sier Ly.

I fjor ble nemlig kravene til avstand mellom campingenheter endret. I de nye reglene må det være minst fire meter mellom disse. Fram til i fjor var kravet i TEK17 at det skulle være tre meter mellom enhetene.

Vær forsiktig med grillen

I mye av landet har det vært stor fare for skogbrann i perioder av sommeren. Det har ført til forbud mot å gjøre opp ild, for å hindre skogbranner. Nå er det lav fare for skogbrann i mye av landet, men det er fortsatt behov for å tenke gjennom hvordan du gjør opp ild.

– Hvilke risikoer må folk tenke på når de skal bruke grill eller gass til matlaging?

– Ikke sett det for tett på stedet du skal oppholde deg. Grillen blir varm! Det er spesielt viktig å huske når det regner litt, og det gjerne frister å stå tørt mens du holder på. Hold grillen og andre apparater utendørs. De skal heller ikke brukes til å få lunk i teltet, sier Ly.

– Ha brannslokkingsapparat tilgjengelig. Sørg for at det er sjekket og vedlikeholdt. Et brannteppe tar lite plass, og kan være til stor nytte. Skal du campe i telt eller bobil, så bør du også ha med en mobil røykvarsler. Tenk gjerne gjennom hvor og hvordan du vil feste denne før du skal reise, legger han til.

Ly oppfordrer også til at folk gjør seg kjent med reglene dit de reiser. Forholdene kan endre seg fram til slutten av sommeren, og da kan det bli endringer i både råd og regler.

Du kan lese flere tips til en brannsikker ferie fra Brannvernforeningen her.

Powered by Labrador CMS