Bildet er av en russebuss i mange farger. Den er parkert innendørs. Bildet ble sendt ut med en pressemelding om kontroll av russebusser for tre år siden.
KONTROLL: Trygg Trafikk advarer om blant annet brannfare på mange av russebusser. Samtidig tilbyr Statens vegvesen gratis kontroll til for å bidra tryggere russetid.

Slår alarm om sikkerheten ved mange russebusser

Russebussene er gamle og utrygge, konkluderer Trygg Trafikk. De peker blant annet på stor brannfare.

Publisert

– Flere av russebussene er nærmest tikkende bomber på veien, sier Christoffer Solstad Steen i en pressemelding. Han er pressesjef i Trygg Trafikk. 

Steen mener at politiet og Statens vegvesen må prioritere kontroll av russebusser i større grad enn hva de gjør i dag.

– Dette er en kultur som har sklidd fullstendig ut. Vi liker dårlig at russ danser rundt i rus i gamle utrygge busser med høy hastighet. Vi unner all ungdom en fantastisk feiring etter endt skolegang, men vi kan ikke risikere å miste noen av ungdommene våre i en tragisk russebussulykke, sier han.

Disse feilene finner kontrollørene

  • Feil og mangler på bremser, fjæring og karosseri

  • Overlast / for mange passasjerer på bussen («stapping»)

  • Ulovlig og brannfarlig montering av aggregater til lyd og lys

  • Ulovlig krone på taket

  • Tildekkede nødutganger

  • Sjåfører uten førerrett eller godkjent yrkessjåførkompetanse

Kilde: Trygg Trafikk

Brannfarlig

Trygg Trafikk peker blant annet på at det er stor fare for brann og gasslekkasjer. Mange busser har lydanlegg som krever mye strøm, og dette kommer ofte fra et ekstra dieselaggregat. Disse genererer mye varme, og kan sammen med elektriske koplinger føre til brann. I tillegg vil eksosgassene fra aggregatet være en fare i seg selv.

– Det er krav til hva som er lov og ikke når det gjelder aggregater i bussene. Her er det flere utfordringer – blant annet god nok lufting. Farlige gasser kan sive ut i bussen, som igjen kan skade passasjerene. Vi har eksempler på russebusser i full fyr. Da er det viktig med nødutganger som ikke er sperret av, avslutter Steen. 

Gratis kontroll

– Vi er opptatt av at russen skal ha en sikker russetid, også på veien. Vi håper derfor flest mulig foreldre oppfordrer russen til å benytte seg av dette unike tilbudet, sier Øyvind Lund hos SVV.

Tilbudet Lund snakker om, er muligheten for å få en gratis kontroll av russebil eller russebuss. Godkjente kjøretøy får en oblat i frontruta, og slipper da større teknisk kontroll langs veiene i mai. Om kjøretøy ikke blir godkjent, får ungdommene vite hva de må ordne opp for å kunne kjøre trygt gjennom russetiden.

Her er oversikten over tidspunktene det er mulig å få gjennomført kontrollen i ulike deler av landet.

Lund oppfordrer også framtidens russ til å ta kontakt med dem, for det kan være vanskelig å sette seg inn hvilke regler som gjelder når en buss skal bygges om til russebuss.

– Vi kan gi ungdommene råd og nyttige tips slik at ombyggingen blir både lovlig og trafikksikker, sier Lund.

Viktig med rett sjåfør

Både Steen og Lund trekker fram behovet for at det er viktig å ha en sjåfør som passer til oppgaven.

– Det er et generelt behov for å styrke kontrollene av både kjøretøy og sjåfører. Vi etterlyser økt samarbeid med Arbeidstilsynet om arbeidsvilkår for utenlandske sjåfører, og med Skatteetaten om skatter og avgifter på midlertidig bruk av kjøretøy i Norge, sier Steen. 

– Vi vet at russen er opptatt av å ha det gøy, og ikke mener å utsette seg selv eller andre for fare, sier Steen. Han har klare råd til foreldrene til russen. 

– Følg likevel med, og fortell russen din at vi har regler sjåførene må følge for å sikre alles sikkerhet i trafikken. Minn om at det er viktig at sjåføren får pauser, og ikke har med flere i bussen enn den er registrert for. Sjekk også om det er krav til at bussen skal ha alkolås. Det sikrer deg og ungdommen din en sjåfør som er klar i toppen. Vi i Statens vegvesen ønsker alle en trafikksikker russetid, og at du som foresatt ikke trenger å engste deg unødig, sier Lund.

Her kan du lese mer om kravene for hva som må være med på russebusser.

Powered by Labrador CMS