Bildet er av baksiden på en røykvarsler som har brent. Det er svært synlig at det har vært en brann ved batteriet.
START: Noen røykvarslere kan i seg selv være en kilde til brann.

Røykvarslerne som selv starter brann

Det er lite som redder flere liv fra brann, enn en god røykvarsler. Dessverre kan mange ha en brannfarlig røykvarsler hjemme. Slik kan du forsikre deg om at dine er trygge.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes utrolig nok noen røykvarslere som selv er i stand til å starte en brann. Dette gjelder særlig en type som er merket med KD101LD på baksiden. Denne har forårsaket mange branner opp gjennom årene. Så sent som ved månedsskiftet april/mai ble den utpekt som sannsynlig årsak til tre branner på en uke.

Det ble solgt KD 101LD-røykvarslere under flere ulike merkevarenavn. Den var trolig Norges mest solgte røykvarsler for 10-15 år siden. Dette betyr at mange hundre tusen norske boliger hadde denne røykvarsleren.

Bildet viser restene av en røykvarsler som har brent. Området rundt røykvarsleren er svartsvidd, og noen steder også brent. Røykvarsleren har i stor grad smeltet.
SMELTET: Denne røykvarsleren, eller restene av den, vitner om kraften i en brann. Det er også tydelig hvor lett brannen kan spre seg.

Den siste tiden har det vist seg at mange fremdeles har disse montert i hjemmet. De bør da byttes ut omgående. Det som er den største svakheten ved denne typen, er at den kommer uten en såkalt batteripute. Dette er endret i senere versjoner av samme røykvarsler, og da utgjør de ikke lenger en risiko for å¨ starte en brann.

En batteripute sikrer at du setter 9v-batteriet riktig vei i røykvarsleren. KD 101LD la opp til at du klemte batteriet inn i en liten lomme, med polene opp mot to ledere i metall. I plasten var det støpt inn et lite pluss og minus-symbol, som indikerte hvilken vei du skulle klemme batteriet inn. 

Problemet viste seg å være at dette er svært lett å overse. Batteriet kan like enkelt klemmes inn feil vei. Det er som regel i forbindelse med batteribytte at uhellet oppstår, og at disse har forårsaket brann.

Branner i røykvarslere

På kort tid har norske medier omtalt tre branner i røykvarslere. Her kan du lese historiene fra brannen i ElverumAlta og Oslo.

Powered by Labrador CMS