Bildet er av en vedovn der døra er åpen. Det er fyr på veden som er inne i ovnen.
FYRING: Det å fyre med ved kan gi både varme og glede, men det er viktig å gjøre det på en trygg måte.

Rådene som gir tryggere vedfyring

Mandag er det Vedfyringens dag. Er du klar for å markere dagen på en brannsikker måte?

Publisert Sist oppdatert

Det nærmer seg oktober, og høsten er for lengst i gang. Sommervarmen er for lengst borte, og for mange er det nå tid for å varme opp huset. Rundt 3,6 millioner nordmenn bor i en bolig med et ildsted, ifølge en undersøkelse utført på vegne av bransjeorganisasjonen Norsk Varme.

Sjekk ofte

De anbefaler at folk sjekker ildstedet minst én gang i året hvis det er mye i bruk. De minner om dette i en pressemelding om at det 2. oktober er Vedfyringens dag. 

– Vedfyringens dag markerer at fyringssesongen er ordentlig i gang. Det er derfor en god anledning til å ta en sjekk av ildstedet og skorsteinen, og sette brannforebygging på agendaen, sier Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

– Vi anbefaler alle å vedlikeholde vedovnen og skorsteinen med jevne mellomrom, og se til at alt fungerer som det skal. En ren vedovn brenner renere og mer effektivt, samtidig som den gir finere innsyn til flammene, sier Børud. 

Fyr riktig

Det er viktig å fyre riktig for å bruke både ildsted og skorstein på en brannsikker måte. Skorstein blir ofte også omtalt som pipe. Riktig fyring gir mer varme, gir mindre slitasje for ildstedet, mindre utgifter til oppvarming og mindre lokal forurensning. Det gir også mindre vedlikehold, rene glass og mindre risiko for sot- og pipebrann.

­– Det er viktig å være obs på at det i en vedovn kun skal være ren ved og opptenningsbriketter. Andre ting som søppel, kartong, plast og impregnerte materialer skal du ikke fyre med. Da kan temperaturen fort bli for høy. Det kan skade ildstedet, påpeker Børud.

Her kan du lese flere råd fra Brannvernforeningen om hvordan du fyrer riktig. 

Nye ildsteder

De siste årene har mange skaffet seg nye ildsteder. Som følge av dyr strøm er det solgt svært mange nye ildsteder, skrev Nationen for et knapt år siden.

Nye ildsteder krever ofte at du fyrer på en annerledes måte enn i eldre ildsteder. Derfor er det viktig å lese seg opp og forstå bruksanvisningen til ildstedet du faktisk har nå. 

Sjekk for skader 

Det er viktig å være sikker på at skorsteinen er ren. Se etter utvendige skader på den. I løpet av et år blir skorsteinen utsatt for store påkjenninger fra vind, vær og fyring. Derfor er det viktig å sjekke at den ikke blir utsatt for utvendige skader.

Har du hatt besøk av en brannforebygger, som tidligere ble kalt feier? Om du da har fått beskjed om at du bør utbedre eller rehabilitere skorsteinen, så handler det om brannsikkerhet. Da er det ofte snakk om svakheter som kan føre til større risiko for brann.

Si fra om bytte

Brannforebyggeren gjør også en jobb for å sørge for at skorsteinen din er ren. Samtidig har du også et ansvar for at de kan få gjort denne jobben. Har du et nytt ildsted, så må du melde fra til brannforebyggeren i kommunen om dette. Det kan påvirke om de må endre hvor ofte de kommer for å feie skorsteinen.

Du kan også bidra til at skorsteinen holder seg renest mulig. Om du holder ildstedet rent og fyrer rett, så kan du hindre at det bygger seg opp et belegg som kan ta fyr i skorsteinen. Et rent ildsted har også en annen fordel, forklarer Børud.  

– Det er videre lurt å feie ildstedet slik at det er klart for en ny sesong. Sot isolerer mye så feier du ildstedet rent får du bedre effekt og mer varme ut av fyringen din, sier han.

Powered by Labrador CMS