Nå er batteriboksen klar
For et år siden vant batteriboksen Innovasjonsprisen. Nå er den klar for salg.
- Batteriboksen løser problemet med batterier på avveie, og konsekvensene av det, var blant det Lars Henrik Bøhler uttalte da prisen ble delt ut i fjor. Bøhler var på tidspunktet styreleder i Brannvernforeningen, og en del av juryen for Innovasjonsprisen.
Boksen er tiltenkt å løse problemet med batterier på avveie og konsekvensene det kan medføre.
- Batteriboksen skal gi forbrukerne en mulighet til å oppbevare batterier på en enkel og trygg måte. Man legger forbruksbatteriene i boksen. Når boksen er trekvart full bør batteriene resirkuleres, sier René Depuis til Brann & Sikkerhet.
Han er oppfinneren av boksen, og styremedlem i Whtif As, som utvikler konseptet og produktet.
Trygg oppbevaring
Boksen er designet og tenkt for husholdningsbatterier de fleste har hjemme i en eller annen form. Den er designet og utformet som et batteri, og består av seks deler – selve boksen, en innsatspose og et lokk med en dispenser med klistremerkerull. Dessuten har lokket en blow out-ventil. Tanken er at klistremerkedispenseren skal holde i omtrent to år i en gjennomsnittsfamilie, og kan byttes ut når den er tom.
- Ideen bak dette her var at jeg står hjemme og så kommer guttungen og må bytte batterier til playstation-konsollen sin, sier Depuis og fortsetter:
- Og så vil jeg at batteriene skal oppbevares trygt til jeg får resirkulert dem. Og da kom ideen til batteriboksen.
Dette var i 2021. Nå er produktet klar til bruk.
- En ting er hva produktet gjør for forbruker, ved å gjøre det enkelt å tape, oppbevare trygt og resirkulere. Men den store gevinsten er jo bakover i kjeden, sier Depuis og trekker frem at flere tusen batterier kastes feil daglig.
- Erfaringen min er at dersom det ikke er enkelt, så blir det ikke gjort – så det var viktig at dette ble så enkelt som mulig. Og jeg tror ikke vi får gjort det enklere enn dette her.
- Relevant for alle land
Han forteller at å få tildelt Innovasjonsprisen ga et løft til utviklingsprosessen, som de smått hadde begynt med før de sendte inn søknaden.
Depuis utdyper:
- Prisen gjorde at vi fikk penger inn i prosjektet og kunne skru til litt, for det som koster penger her er støpeformer og få dokumentert at produktet holder mål. Så det ble akselerert av Innovasjonsprisen.
Selve batteriboksen er gjort så anvendelig som mulig, på tvers av landegrenser. Et av grepene er at bruksanvisningen er digital, og ved å skanne QR-koden får man veiledning for resirkulering av batterier i det landet man befinner seg i.
- På den måten kan bruksanvisningen endres i takt hvis det blir nye regler og direktiver. Vi har prøvd å ta hensyn til det, og at det skal holde med ett produkt for flere land, sier Depuis.
- Problemstillingen er relevant for alle land som bruker batterier.