Brannmannskap står i ring og diskuterer foran bilferja MF Ytterøyningen hvor det begynte å brenne i batterirommet oktober 2019.
BATTERIBRANN: Det ble utfordrende for brannmannskapene da det brant om bord i bilferja MF Ytterøyningen.

Ny konferanse om branner i batterier

Økt bruk av batterier og nye bruksområder øker risikoen for brann, mener arrangøren.

Publisert Sist oppdatert

Møre og Romsdal fylkeskommune vil arrangere det som trolig er den første konferansen i Norge som fokuserer spesifikt på brannsikkerhet i elektriske batterier i Molde 29. februar.

Brann og eksplosjon i batterirom på bilferje

En av hovedinnlederne på konferansen vil være brannsjef Atle Josdal fra Kvinnherad brann og redning. Han vil dele erfaringer og kunnskap fra brannen som oppsto i batterirommet på bilferjen MF Ytterøyningen i oktober 2019 etter lekkasje i batteripakka. Ferja tok fyr like ved kaia, og 15 personer om bord måtte evakueres. I utgangspunktet var brannen under kontroll samme dag, men i morgentimene dagen etter måtte nødetatene rykke ut på nytt etter at det ble meldt om eksplosjon og røyk fra ferjen.

- Vi hadde tre brannmenn på vakt som overvåket situasjonen. Det virket stille og rolig hele natten, men så, rundt klokka 07, kom en kraftig eksplosjon nesten ut av ingenting på ene siden av ferjen, inn mot skogen. Sannsynligvis kom eksplosjonen fra batterirommet, sa Atle Josdal til Kvinnheringen etter hendelsen.

Ferjebrannen førte til flere hastemeldinger fra Sjøfartsdirektoratet.

Skal samle eksperter

Konferansen har fått tittelen «Brannsikkerhet i elektriske batterier». Den vil samle eksperter, forskere, brann- og redningspersonell, samt representanter fra industrien og myndighetene. Hensikten er å adressere de økende utfordringene og farene knyttet til bruk av elektriske batterier, samt se på beste praksis.[

- Med økende bruk av batteri, og nye bruksområder, øker risikoen for brann. Men vi ser også at behovet for kunnskap øker, sier næringssjef Hilde Aspås i Møre og Romsdal fylkeskommune, arrangøren av konferansen i en pressemelding.

- Det handler om å øke bevisstheten og legge til rette for et bredere og tettere samarbeid slik at man kan redusere risikoen for brann, og når det brenner i elektriske batterier, legger Aspås til.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Nelfo vil også være til stede for å diskutere gjeldende lover og ansvar, også i forhold til batteri i boliginstallasjoner.

Konferansen vil også bli strømmet direkte og gratis for de som ikke har anledning til å delta fysisk.

Powered by Labrador CMS