Bildet er av et levende lys omgitt av kongler og greiner fra et nåletre.
RISIKO: Det kan se flott ut med levende lys og naturlige materialer i skjønn forening. Samtidig kan idyllen raskt erstattes med brann.

Advarer mot juleinspirasjon fra sosiale medier

– Ikke alt du ser i reklame og på sosiale medier er trygt. Det er en av flere råd fra RISE før årets julefeiring og -pynting.

Publisert Sist oppdatert

Dette er viktig å huske for å unngå brann til jul

 • Ikke alt du ser i reklame og på sosiale medier er trygt.

 • Mange lys tett sammen kan gi brannfarlige forhold. 
 • Uforutsette ting kan skje, katten kan gå forbi og velte lyset, barnet kan dra i duken, eller det kan komme trekk fra vinduet. 
 • Ikke alt du ser i reklame og på sosiale medier er trygt. 

 • Ikke alle lysestaker er stødige.

For de aller fleste av oss, så er desember en måned som først og fremst er synonymt med kos og hygge. Julemåneden er dessverre også høysesong for boligbranner.

Tirsdag kom RISE ut med en ny rapport om nettopp jul og brann i boliger. Den har fokus på bruk av levende lys som en del av pynten. 

Advarer om feil bruk i sosiale medier

Levende lys kan skape både kos og god stemning. Det blir hyppig brukt i forbindelse med adventstiden og julefeiringen. Samtidig bidrar levende lys til økt brannfare, og åpen ild er blant de mest vanlige årsakene til brann i bolig.

I rapporten advarer RISE om at glansbildet av en fin julekrans med levende lys, fort kan endre karakter til å bli et mareritt. I sosiale medier er det rikelig av bilder hvor folk viser fram slike dekorasjoner, uten at det er fokus eller hensyn til brannsikkerhet. Det er også utgangspunktet for rapporten. Og rådet fra RISE etterlater ingen tvil.

– Ikke alt du ser i reklame og på sosiale medier er trygt, er det klare rådet fra RISE for å unngå brann til jul.

Du kan lese hele rapporten og se bilder fra forsøkene her.

Vil bevisstgjøre

Målet med arbeidet er å gjøre folk mer bevisste på farene med bruk av levende lys i dekorasjoner, og vise hva folk kan gjøre for å få det mer brannsikkert hjemme i jula.

Hva kan du gjøre for å unngå brann til jul:

 • Tenk på brannsikkerhet når du pynter til jul, ikke kopier ukritisk fra andre.
 • Unngå levende lys nær brennbart materiale. Dette inkluderer adventsstaken og juletreet. 
 • Bytt ut levende lys med LED-lys. 
 • Bytt ut brennbar pynt med for eksempel stein, glass eller keramikk. 
 • Forlat aldri levende lys uten oppsyn. 
 • Husk å teste og bytte batteri i røykvarslere. 
 • Følg sikkerhetsinstruksen på pakkene med levende lys. 
 • Ha alltid minst 10 cm avstand (eller det produsenten anbefaler) mellom telys. 
 • Velg stødige lysestaker.

RISE viser også til ulik effekt av ulike typer levende lys, enten det er telys eller andre typer. Også når de ikke er del av en dekorasjon som i seg selv er brennbar, men i kraft av lys.

Det er ingen nyhet i seg selv at det kan være risiko ved å tenne for mange levende lys, med for liten avstand mellom lysene.

Vedvarende trend

Trenden med levende lys som del av dekorasjoner har vært en bekymring for Brannvernforeningen i flere år.

– Levende lys har ingenting å gjøre i nærheten av brennbart materiale. I adventskranser, oppsatser eller i verste fall på juletreet vil flammen fra et stearinlys kunne fanges opp lenge før lyset er nedbrent, sa Rolf Søtorp tilbake i 2021. Han er administrerende direktør i Brannvernforeningen.

– Det skal ikke mer til enn et ustødig stearinlys eller et øyeblikks uoppmerksomhet før man har et tilløp til brann. Bruk levende lys på en forsvarlig måte. Tenk brannsikkerhet også når du pynter hjemmet til jul, sier Søtorp.

Du kan lese flere råd om en brannsikker feiring av jula her.

Rapporten er finansiert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Powered by Labrador CMS